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October 24, 2006 
 
 
 
 
Re: Request for Ruling: Retail Sales and Use Tax 
Voluntary Disclosure Request 
 
Dear *****: 
 
This is in reply to your letter in which you submit a ruling request and a 
Voluntary Disclosure Request for your client (the "Company"). I 
apologize for the delay in responding to your letter. 

Facts
 
 
The Company is an out-of-state entity in the business of acting as an 
intermediary between owner/operators of hotels and similar 
establishments (collectively referred to as "Property Owners") and 
guests who wish to obtain accommodations at such establishments. 
Property Owners located in Virginia and other states have agreed to 
allow guests to reserve accommodations through the Company. The 
accommodations are owned by the Property Owners. The Company 
facilitates the reservation of the accommodations for the potential 
guests and also facilitates the potential guests' payment to the Property 
Owners for the accommodations. You state that the Company is not 
acting as an agent for the Property Owners. 
 
The typical transaction between the Company and the guest is 
conducted by phone or through the Internet. A potential guest will 
contact the Company in order to acquire accommodation reservations in 



Virginia. The Company will make the reservation for the potential guest 
and the Property Owner will acknowledge the reservation with a 
confirmation. The Company will charge the guest's credit card a single 
aggregate amount comprised of two components which are not itemized 
to the guest: (1) an amount equal to the total rate that the Property 
Owner charges for occupancy of the room plus any related fees 
charged by the Property Owner, which is passed along in its entirety to 
the Property Owner (the "Rental Amount"); and (2) an amount retained 
by the Company for various services the Company provides for the 
prospective guest. The amount retained by the Company is usually 
listed as a "tax recovery charge" (or a similarly labeled charge). Such a 
charge by the Company is imposed to cover expected applicable taxes 
that the Property Owners are required to charge and collect on the 
rental amount plus any applicable service fees for services charged by 
the Property Owners, which amount is forwarded to the Property 
Owners, and an additional fee for services provided by the Company for 
the prospective guest that is grouped together with the tax recovery 
charge (the "Fee"). When the guest checks out of the accommodations, 
the Property Owner issues an invoice to the Company referencing the 
guest's name and amount for the accommodations and applicable 
taxes, which the Company pays to the Property Owner. 
 
After turning over the entire Rental Amount to the Property Owners, the 
Company then turns over the portion of the total recovery charge that 
was imposed to cover expected applicable taxes that must be charged 
and collected by the Property Owners. Having received payment of the 
Rental Amount and the applicable taxes from the Company, the 
Property Owners then remit the applicable Virginia state and local taxes 
to the Tax Department. The Company retains the remaining portion of 
the tax recovery charge, the Fee that was intended to compensate the 
company for the services it provided to the prospective guest. 
 
You have requested a ruling as to the application of the sales and use 
tax to the Fee charged by the Company to the guest. In the event that 
the Department determines that the Fee is subject to the sales and use 
tax, you have requested that the Department agree to waive any liability 
for prior periods and allow the Company to collect and remit taxes 
applicable to the Fee on a prospective basis. 



Ruling
 
 
Prior to addressing your specific question related to the taxability of the 
Fee, I believe it is instructive to address the taxability of the Rental 
Amount. Va. Code § 58.1-603 imposes the Virginia sales tax on the 
"gross proceeds derived from the sale or charges for rooms, lodgings or 
accommodations furnished to transients as set forth in the definition of 
'retail sale' in § 58.1-602." Va. Code § 58.1-602 defines "retail sale" to 
specifically include: 

the sale or charges for any room or rooms, lodgings, or 
accommodations furnished to transients for less than 90 
continuous days by any hotel, motel, inn, tourist camp, 
tourist cabin, camping grounds, club, or any other place in 
which rooms, lodging, space, or accommodations are 
regularly furnished to transients for a consideration; 
(Emphasis added.) 

 
Title 23 of the Virginia Administrative Code (VAC) 10-210-730, 
addressing hotels, motels, tourist camps, etc., provides: 

The tax applies to the sale or charge for any room or rooms, 
lodgings or accommodations furnished to transients by any 
hotel, motel, inn, tourist camp, tourist cabin, camping 
grounds, club, or other similar place. The tax applies to 
all sales of tangible personal property by such businesses. 
(Emphasis added.) 

 
As you can see from the statute and the regulations, the tax is imposed 
on the gross proceeds derived from the charge for transient 
accommodations made by the entity providing the accommodations. 
 
Based upon the information provided in your letter, the Company does 
not own, nor does it operate, the place (hotel, motel, etc.) where 
transient accommodations are furnished. The Property Owner, in all 
cases, is the entity providing the transient accommodations to the guest. 
Accordingly, based upon the facts presented, the Property Owner, not 
the Company, is the entity required to collect and to remit the applicable 
sales taxes. 
 
When determining the amount subject to tax, Virginia Administrative 
Code (VAC) 10-210-730 provides: 



Any additional charges made in connection with the rental 
of a room or other lodging or accommodations are deemed 
to be a part of the charge for the room and are subject to 
the tax. For example, additional charges for movies, local 
telephone calls and similar services are subject to the tax. 
Toll charges for long-distance telephone calls are not 
subject to the tax. 

 
Clearly, any amount included in the Rental Amount collected by the 
Company and remitted to the Property Owner should be included in the 
amount subject to tax by the Property Owner. This now brings us to the 
question of whether the Fee charge made by the Company is subject to 
tax. 
 
As explained in your letter, the Company retains part of the charge to 
the guests for various services the Company provides for the 
prospective guest. The Company usually charges a "tax recovery 
charge" (or a similarly labeled charge) to cover expected applicable 
taxes that the Property Owners are required to charge and collect on 
the rental amount plus any applicable service fees for services charged 
by the Property Owners, which amount is forwarded to the Property 
Owners, and an additional fee for services provided by the Company for 
the prospective guest that is grouped together with the tax recovery 
charge (the "Fee"). 
 
The Fee charged by the Company is clearly for services that are directly 
in connection with a transaction that is subject to taxation, i.e., the rental 
of transient accommodations. As I determined above, the tax is imposed 
on the gross proceeds derived from the charge for transient 
accommodations made by the entity providing the accommodations. 
While the Company is providing a service in connection with taxable 
transient accommodations and is charging a Fee for such service, the 
Company is not providing the accommodations. Because the Company 
is not providing the transient accommodations, the Company is not 
liable to collect and remit tax on the services provided in connection with 
the rental of the transient accommodations. As an out-ofstate entity, not 
in the business of providing transient accommodations in Virginia, the 
Company is not required to register as a dealer for the collection of the 
tax. Absent an obligation to collect and to remit Virginia sales and use 
tax, your Voluntary Disclosure Request is unnecessary. 
 
This ruling is issued based strictly on the facts as presented in your 



request and the fact that the Company is acting solely as an 
intermediary between the Property Owner and the guest without 
acquiring any ownership or control over the accommodations being 
rented. Furthermore, the determinations reached in this ruling are based 
on the fact that there is no agency relationship between either the 
Company and the Property Owner, or the Company and the guest. 
Finally, it should be noted that this ruling does not address the issue of 
whether or not the amount collected by the Company as a "tax recovery 
fee," constitutes taxes collected from guests. If the Company changes 
its method of operation or its relationship with the Property Owners or 
guests, the Company should contact the Department to determine if 
there is a change in the tax application. 
 
The Code of Virginia and regulation sections cited in this document are 
available on-line in the Tax Policy Library section of the Department of 
Taxation's website, located at www.policylibrary.tax.virginia.gov. If you 
should have any questions regarding the above ruling, please contact 
*****, Office of Tax Policy, Policy Development, P.O. Box 27185, 
Richmond, Virginia 23261-7185. ***** may be reached by telephone at 
*****.  

Sincerely, 
 

Janie E. Bowen 
Tax Commissioner 
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